Felmérések szerint, ha segítőkész vevőszolgálatot szeretnél, vegyél gázpalackot!

Felmérések szerint, ha segítőkész vevőszolgálatot szeretnél, vegyél gázpalackot!

Üzleti piackutatással foglalkozom. A feladatom az, hogy felmérjem, hogy a környezetemben lévő üzletek, gyárak, kis-és nagykereskedések, milyen formában tudják a leghatékonyabb módon eladni az ő terméküket, hogyan tudják a legeffektívebben áthidalni az eladó és vásárló közti gátakat, problémákat, hogyan tudnak leginkább vásárlóbarát gazdálkodás folyatni.

Úgy döntöttem, hogy a legegyszerűbb, ha a közvetlen környezetemet mérem fel, hiszen hazai pályán tud a legizgalmasabb lenni egy ilyen területű kutatás. Sorra is vettem a különböző üzleteket. Jártam kis élelmiszer boltban, autószerelőnél, cipődiszkontban, háztartási gépekkel foglalkozó boltban és gázpalack kiszállító boltban is.

Mindegyiknél igyekeztem vagy a CEO-val, vagy a marketing vezetővel, de lehetőség szerint a tulajjal beszélni. Persze ez nem mindegyiknél sikerült, volt ahol csak a honlapon, vagy az az ott feltüntetett hívás alapján kellett tájékozódnom.

gázpalack eladóTalán a legizgalmasabb esettanulmányt a gázpalack eladó üzletnél tudtam folytatni. Náluk sajnos nem sikerült a főnökség tagjaival beszélnem, de kitaláltam, hogy ez esetben fogom magam, és potenciális vásárlónak adom ki magamat. Így is tettem. Kicsit utána olvastam a különböző gázpalackoknak, hogy mire is használják őket és kinek a bőrébe kell ahhoz bújnom, hogy hitelesnek tűnjek, mint vásárló. Ezért úgy határoztam, hogy luftballon árus leszek és a héliumos palackok ügyében fogok kérdezősködni. Mivel a cég több féle gázt is palackozott az argontól elkezdve az oxigénen át egészen a héliumig, így nagy volt a választék. Még arra is gondoltam, hogy kerítek magamnak valami jó kis fedő sztorit, hogy egy cirkuszi társulat mellett dolgozom, és mindig az előadásokra szállítok, a cirkusz tematikájával kapcsolatos lufikat (oroszlános, elefántos, bohócos, stb.). Aztán rájöttem, hogy ennyire felesleges belemennem, mert nem tartom valószínűnek, hogy nekiáll kutakodni és kérdezősködni, a lényeg, hogy azt tudjam, hogy milyen típusú gázt és milyen palackozásban keresek. A paraméterekkel legyek tisztába és akkor annál könnyebb lesz felmérnem az ajánlataik és tanácsaik hasznosságát. Ha meg valamit kérdez, amire nem találtam ki valamilyen története, hát majd improvizálok. Azért szorult belém annyi spontaneitás, hogy ne ijedjek meg egy ilyentől.

Szóval fogtam a telefont és már kezdtem is tárcsázni. Azonnal fel is vették a telefont, egy kedves hang szólt bele és kérdezte azonnal, hogy miben segíthet. Én kérdeztem tőle, hogy van e gázpalackjuk eladó és mondtam neki, hogy héliumos palackot keresek, méghozzá egészen nagy űrtartalommal. Ő rögtön elkezdte sorolni, hogy náluk a legkisebb kiszerelés az 5 literes, de van 10 27, vagy akár 50 literes kiszerelésben is. Én mondtam, hogy ami azt illeti, én pont a 10 és a 27 között keresek valamit félúton. Erre ő azonnal felajánlotta, hogy van nekik hélium 4 m3 20 literes kiszerelésben is. Ennek határozottan nagyon örültem és rögtön rá is kérdeztem, hogy ugye nincs benne kevesebb nyomás, mint 150 BAR, mire az úriember azonnal mondta, hogy egészen pontosan ebben 200 Bar nyomás van.

Gondoltam magamban, hogy ez egészen jól megy, sőt, ami azt illeti, ez egy nagyon flottul működő telefonbeszélgetés és gyakorlatilag minden kérdésemre tud válaszolni és találunk is megoldást a problémáimra. Így nem volt más hátra, mint megkérdezni, hogy átvételre vagy kiszállításra van e lehetőség. Kiderült, hogy nem csak, hogy kiszállítják, de be is szerelik nekem, sőt utána bármikor, ha szükségem van rá, kicserélik, vagy feltöltik, mivel a palack szabványméret, így nem kell mindig újat vásárolni, vagy más szolgáltatót keresni.

Annyira jól hangzott az egész, hogy még az árát is megkérdeztem, ami megint csak elképesztő korrekt volt. Sajnos, mivel ez csak egy trükkös hívás volt, így kellett valami, ami miatt lemondom a rendelést, hiszen semmi szükségem egy héliummal teli palackra. De bizony mondom, hogy nem sok kellett volna ahhoz, hogy megvegyek egy héliumos palackot, hiszen annyira segítőkész módon, kedvesen álltak a vásárlójukhoz, és persze mindenre volt megoldás.

Mondanom sem kell, hogy későbbi összesített értékelésemben ők kapták az első helyet, gyakorlatilag minden szempontból.