Még törött kijelzős telefonnal is lehet jó üzletet kötni, csak ki kell cseréltetni

Lenovo kijelző csereMost már nem, de régebben előszeretettel próbálkoztam jó áron beszerzett minimális költségből felújított használati tárgyak üzletelésével, cserélgetésével. Hogy ez hogyannézett ki?
Megnéztem a különböző használt cikkeket árusító oldalak kínálatát, valamint az ismerőseimnél is közbe kérdeztem, hogy van-e bármi eladójuk, és hogy ha potom pénzért tudtam megszerezni az adott dolgot, ami nem is volt olyan rossz állapotban, akkor nyert ügyem volt. Valahol jó áron megcsináltattam, vagy akár én magam nyúltam hozzá, ha például forrasztani kellett, vagy kitisztítani, vagy új alkatrészt cserélni benne, majd utána én is áruba bocsájtottam, mind ezt persze úgy, hogy hasznom is legyen belőle. Valaki ezt csalásnak és rossz dolognak tartja, én egész egyszerűen üzletnek hívom. Senkit nem verek át. Sőt. mindenkinek jó. Jó annak, aki el tudja adni. Jó annak, akivel megcsináltatom, és annak is jó, aki ezt megveszi tőlem. Akkor már nekem is hadd legyen jó.

Hogy értsétek ténylegesen a dolgot, elmesélek egy példát. Találtam egy Lenovo K6 note típusú telefont, amelynek a kijelzője eléggé össze volt törve, cserére szorult. Az ára egészen magas volt ahhoz képest, hogy hogy nézett ki, így az eladójával alkuba kezdtem. A végén sikerült úgy tízezer Forint értéknyit alkudnom, ami nagy szó, hiszen nem szoktak ennyi árengedményt adni az eladók. De próbálkozni mindig lehet, és ez alkalommal be is vált.

Miután megvásároltam a törött telefont, a következő lépés a kijelző csere volt. Ehhez kellett nekem egy olyan ár-érték arányban dolgozó szerviz, amely Lenovo kijelző cserére is szakosodott. Nem kellett ez esetben sem sokat keresgélnem, hiszen már csináltam korábban is ilyen típusú üzletet, ezért volt már egy mondhatni bejáratott hely, ahova vittem kijelző cserére a telefont

Ezen a helyen a srácok nagyon jól dolgoznak, nagyon kedvesek és mindig ellátnak pár hasznos tanáccsal, hogy milyen módon tudnék még jobban vigyázni a telefonomra. Ezeket mindig nagy mosollyal elfogadom, annak ellenére, hogy nem én fogom használni a telefont. Más kérdés, hogy amúgy valóban hasznosak a tanácsaik és a saját telefonomnál ezt gyakran alkalmazom is, hogy megnöveljem az élettartamát.

A telefont pár napon belül, nagyon szépen megcsinálták és a vételárnak a felét kellett ráköltenem. Viszont ezek után pedig fel tudtam tenni olyan áron, hogy legalább 5-10 ezer forintot tudjak rajta keresni. Sajnos a nagyobb differenciát a vétel és az eladási ár között az jelenti, hogy mennyire költséges maga a termék. A legnagyobb bevételt egyszer egy használt autón kerestem, de minél nagyobb az ár, annál nagyobb is a rizikó fakor. Arról nem is beszélve, hogy érteni kell bizony az alkudozáshoz, mivel nem csak én próbálok meg mindenkivel, velem is mindig mindenki nekiáll alkudozni. Nem egyszerű feladat, pláne az ilyen dolgoknál, ahol például a felújított Lenovo telefon ára nem haladhatja meg az új telefon vételárát, mert akkor mindenki bolondnak néz. Plusz tudni kell azt is, hogy milyen üzleti fogással add be a vásárlónak, hogy neki minden áron azt kell megvennie. Ilyenkor szoktam hozzá üvegfóliát és tokot is adni például, mert ettől exkluzívabbnak érzi a dolgot.

Vagy ha más dologról van szó, mondjuk egy használt, de amúgy nagyon márkás kávéfőzőről, vagy hangfalról, akkor a különböző kiegészítőket, mint a kávé kapszula, hagy a hangfalhoz különböző kábelek, ingyen adok hozzá. Potom pénz beszerezni, de a vevő jobban szereti, ha egy árért mindent megkap, és nem neki kell összeszedegetni őket. A telefonhoz a fólia és a tok mellé ilyen lehet egy eredeti töltő és, vagy fülhallgató.

A lényeg, hogy ez a fajta üzletelés nekem nem meríti ki se a csalás, se az átverés fogalmát, Egyszerűen, csak lehetőség arra, hogy egy jobb állapotú használt árucikket tudjon vásárolni, mint amilyen az átlag kínálat.