Mennyire jó üzlet magánnyomozónak lenni?

Aki szereti a krimiket, az biztos tudja, mire lehet használni a magánnyomozókat. Én nagyon szeretem az ilyes fajta történeteket, de még nekem is meglepetést tud okozni a való élet. Például a munka pontos menetét, fajtáit én sem tudtam korábban, viszont az egyik barátom dolgozott magándetektívként, és bár már nyugdíjba vonult, vagyis helyesebben szakmát váltott, sok érdekes információval szolgált nekem. Készítettem ugyanis egy kis interjút vele, amit veletek is megosztok, hátha érdekel valakit, vagy segít valakinek.

Te ugye magánnyomozóként dolgoztál. Mi a fő szakmai célja egy ilyen cégnek?

Alapvetően, az egyik legfontosabb alapelv, hogy minél több, minél objektívebb információt szerezzünk be. Fontos azonban, hogy ezek az adatok az ügyfél céljával, élethelyzetével szoros kapcsolatban álljanak, az ügyfél problémájára válaszoljanak. Mi egy jogi csoporttal karöltve dolgoztunk anno, így összefoglalva egy szolgáltatást nyújtottunk az ügyfél részére, amely segítségével minőségi információszerzést és a jogi problémák megoldását kínáltuk.

Essünk túl a piszkos anyagi részen, mennyire lehet jól keresni ezen a terület?

Ez mindig változó. Nagyon sokat számít, hogy mekkora az adott cég, pontosan milyen szolgáltatásokat vállal, milyen eszközök állnak a rendelkezésre, de leginkább attól függ, hogy mi a feladat. A legdrágább szolgáltatás egyértelműen a követéses, megfigyeléses küldetés, mivel ez rengeteg erőforrást, több embert, hosszú időt igényel, Ráadásul ilyen esetekben kell a legjobb szervezés és irányítás is, viszont cserébe a legjobb minőségű bizonyítékokat is így lehet megszerezni. Összességében én azt gondolom, hogy megéri ilyen területen dolgozni, mert lehet vele keresni szépen, de csak olyannak ajánlom, akihez közel áll ez a téma, és van tapasztalata, mivel egyébként nem éri meg a rengeteg belefektetett időt és energiát. Túl hamar kiég az, akinek ez csak munka, és nem szórakozás is egyben. Legalább is én ezt tapasztaltam. A jó szakembert viszont itt is megfizetik.

Értem. Említetted, hogy vannak azért magas költségű szolgáltatások. Ezeket nem könnyű kifizetni egy magánembernek, viszont egy cég könnyebben teremthet elő elég pénzt ilyesmire. Túlnyomó részt magánemberek közül kerültek ki az ügyfelek, vagy inkább a vállalatok voltak a fő bevételforrások?

Valóban inkább a cégek voltak azok, akiktől a legtöbb megrendelés érkezett, viszont magánemberek is akadtak szép számmal. A legtöbbször gazdasági jellegű munkákkal bíztak meg minket, ami inkább egyes vállalatok érdekeit segíti elő, a magánemberek számára kevésbé jár nagy haszonnal egy-egy ilyen akció.

Gazdasági célok, ez mit takar? Illetve milyen lehetőségeket nyújtatok a magánemberek számára?

Kezdjük a második kérdéssel. Nagyjából ugyan azok a szolgáltatások, a kivitelezésben, a célokban van különbség inkább. Ha már a gazdasági célokat kérdezted, akkor ezen a példán keresztül mutatom be, és akkor érthetőbb lesz a válaszom a második kérdésre, egyúttal az elsőre is választ kapsz. Tehát gazdasági célból akár cég, akár magánember is felbérelhet magánnyomozót. A cégeknél általában ez mást célt szolgál. Leggyakrabban például adósságok kifizetésénél kell segítséget nyújtani, amikor az adós fél elidegenítené a vagyona egy részét, hogy azt ne lehessen bevonni az eljárásba fedezetként. Ilyenkor sokszor van, hogy egy-egy tárgy, autó, ingatlan, üzletrész rejtve marad a hitelező előtt, az ilyen felkutatásában tudok én segíteni. Gazdasági cégek felsővezetőinél összeférhetetlenséget is vizsgálhatok, de akár a konkurens cég anyagi hátterét is feltérképezhetem, ha ezt kérik tőlem. Nyilván ezek magánemberként nem igazán jönnek szóba. Náluk a legtöbbször válópereknél kerülünk előtérbe. Ilyenkor megesik, hogy az egyik fél a másik tudta nélkül halmoz fel nagyobb vagyont, ami így kiesik az osztozkodásból. Az ilyen titkok kiderítésében tudok segíteni. Mind a kettő gazdasági cél, ugyan akkor teljesen már jellegű feladat, attól függően, hogy a megbízó cég vagy magánember.

Milyen más célok vannak még?

Rengeteg, sokkal több, mint amiről az átlagember tud. A teljesség igénye nélkül mondok párat a gyakoriabbak közül. Vagyonkutatást, vagyonfelmérést szoktunk végezni, a féltékeny feleségek kedvence a hűtlenségi ügyek nyomozása, de akár polgári ügyekben is szerezhetünk be bizonyítékokat. Említettem már korábban a követést, konspirált figyelést. Termékhamisítási ügyekben is szoktunk nyomozni. Kicsit kevésbé drámai munkakör a környezettanulmány készítés, vagy az életmód figyelés, de cégeknél előfordul, hogy alkalmazottak megbízhatósága után nyomozunk. Ez így még messze nem az összes lehetőség, de talán ezek a legfontosabbak, leggyakoribbak.

Kinek javaslod, hogy cég segítségét igénybe vegye?

Bárkinek, akinek szüksége van rá. Komolyra fordítva, leginkább olyan esetekben érdemes magánnyomozói segítséget kérni, amikor hivatalos szervekhez nem fordulhatunk. A rendőrség például nem fogja üzleti partnerünk anyagi hátterét felmérni, hiába is kérnénk ilyet. Jó példa lehet még az, ha úgy érezzük, a hivatalos szervek nem végeznek elég jó munkát. Ez leginkább olyankor fordul elő, ha valaki attól tart, hogy követik, vagy egy eltűnt személy hollétét kell felderíteni.

Rendben, ennyi lett volna, köszönöm, hogy válaszoltál.

Én köszönöm a lehetőséget.

Mint láthatjuk, az élet több területén is alkalmazhatóak a magánnyomozók, és elég sok esetben meg is éri segítséget kérni tőlük. Ez fontos lehet azoknak, akik olyan helyzetbe kerülnek, ahol jól jönne a szakértő, de eddig nem is tudták, hogy van ilyen segítségkérésre lehetőségük, és azok számára is fontos információ, akik ezen a területen szeretnének dolgozni, hiszen láthatjuk, hogy viszonylag nagy piaca van, sok a lehetőség. Remélem tudtam kicsit segíteni mind a két csoportnak.