Napelem a papírbolton

Kiskorom óta rajongok az írószerekért, füzetekért, naptárakért. Valahogy imádom nézegetni, használni őket. Ez egy ilyen megmagyarázhatatlan szenvedély, nem tudom, hogyan alakult ki, és miért szeretem ezeket annyira. Már óvodás koromban is jelentős ceruza- és filckészletem volt, rengeteg színezőm és füzetkém. Az is rendszeres programom a mai napig, hogy csak úgy bemegyek ilyen papírírószer boltokba körülnézni, valahogy megnyugtat, és jó érzéssel tölt el.

Ezért sem volt nagyon kérdés, hogy miután elvégeztem az üzletvezetői képzést, papírboltot akarok nyitni. Tényleg ez a kiskori álmom, hogy egyszer a saját papírboltomban dolgozzak, és egész nap ilyen dolgokkal vegyem magamat körül.

A szüleim születésem óta egy számlára gyűjtötték havonta a pénzt, amit 18éves koromban odaadtak nekem, így szerencsére jelentős tőke állt a rendelkezésemre, hogy megnyithassam a saját boltomat. Ráadásul mivel falun lakok, így itt nincsen papírbolt, ha valaki az iskolakezdéshez be akar vásárolni a gyerekének, akkor be kell mennie a legközelebbi nagyvárosba. Ez sokaknak nehézkes, főleg azoknak, akiknek nincsen autójuk, mert a buszközlekedés elég gyatra, és ugye nem kevés cucc kell ahhoz, hogy a gyermek elkezdhesse az iskolák, és ezeket nem kényelmes a buszon cipelni.

Ezért is akartam mindenképpen a faluban megnyitni ezt a boltot, mert a helyieknek is nagy segítség lenne, és a konkurenciától sem kell félnem, ami azért nem utolsó szempont.

Viszont itt nincsenek ilyen apró üzlethelységek, amiket ki lehet bérelni, szóval csak az az opció volt, hogy saját épületben nyitom meg az üzletet. A fent említett összegből ez szerencsére megoldható volt, és találtam is egy szuper ingatlant a falu szívében. Hála az égnek nem szorult felújításra, csak apróbb csinosítgatások kellettek, hogy úgy nézzen ki, ahogy azt elképzeltem.

Mivel maradt még pénzem, miután kifestettem meg berendezéseket vásároltam, ezért azon gondolkodtam, hogy milyen jó befektetést csinálhatnék ebből a maradék összegből.

Ekkor jutott eszembe, hogy napelem rendszert kéne felszereltetnem az ingatlan tetejére, mert sokaktól hallottam már, hogy milyen sokkal tudja csökkenteni a rezsi költségeit.

Nem haboztam sokat, elkezdtem keresgélni a neten, hogy mi lehet ennek a módja, mik szükségesek egy ilyen rendszer beszerzéséhez.

Szerencsém volt, nem kellett sokáig keresgélni, az első oldal, amit találtam rengeteg hasznos infóval szolgált, nagyon megkönnyítette a dolgom. Ez a Pentele Solar Kft. honlapja, ez a cég ilyen napelem rendszerekkel foglalkozik. Nagyon jó kis oldalt hoztak össze, minden lényeges információ megtalálható itt.

Először is, ez egy rendkívül környezetbarát megoldás az áramellátásra. Mivel megújuló energiaforrásról van szó, ezért mindenképpen hosszabb távú dolog, mint a nem megújuló energiaforrások. Ezen kívül, mint már írtam, jelentősen csökkenti a rezsiköltségeket, ami nekem, mint friss üzlet-tulajdonosnak nem elhanyagolható szempont.

Amúgy meglepően olvasmányosan és részletesen írják le ezeknek a paneleknek a működését, tényleg nem maradt kérdésem a teljes szöveg átolvasása után. Kiderült számomra, hogy ezek a rendszerek a fényenergiát konvertálják egyenárammá. Azonban az elektromos kütyüink váltóárammal működnek, szóval még át kell alakítani az így termelt áramot váltóárammá. Ezt a feladatot a napelemes inverter látja el.

Továbbá, amit eddig nem tudtam, hogy nem csak a napfényt hasznosítja a napelem, hanem a szórt fényt és a mesterséges fényt is, így nem csak a napsütéses napokon működik a szerkezet. Ez igazán vonzóvá tette számomra. Mondjuk előtte is az volt, tehát ez csak megerősített abban, hogy jó döntést készülök hozni.

Az oldalon rögtön árajánlatot is lehet kérni a cégtől az ilyen napelemes rendszerre, mert az ára ugye az egyéni paraméterektől is függ.

Nem voltam rest, kértem is rögtön árajánlatot tőlük, és hála az égnek, kijött még abból a pénzből, ami megmaradt a felújítás után. Így most elindult a folyamat. Még hátra van a papírmunka nagy része, de szerencsére olyan házikót vettem, ami elbírja egy ilyen rendszer telepítését. Nemsokára az én papírboltom lesz az egyik legkörnyezetbarátabb ingatlan a környéken. Szuper jó érzés!